BG EN
×

Българският фармацевтичен съюз настоява за специален закон за дейността на аптеките

Целта е с него да се гарантира равномерният и непрекъснат достъп до лекарства и фармацевтични услуги в страната

България е на трето място в ЕС по брой на аптеките на глава от населението, но на последно по достъп до фармацевтични услуги. Това заяви във Варна Светослав Крумов–главен секретар на Българския фармацевтичен съюз /БФС/ по време на пресконференция по повод 10 февруари - Ден на съсловната организация на магистър-фармацевтите и 10-та годишнина от учредяването на съюза. Той обясни, че фармацевтичната услуга се определя не от броя на аптеките, а от разпределението на аптечната мрежа, обема дейности, които тя осигурява, магистър-фармацевтите, които ги извършват и цената на извършваните услуги. Причината за тази негативна тенденция е липсата на демографски, географски критерии и механизми за ефективна държавна регулация при разкриването на аптеки, категорични са от БФС. Към момента държавата на практика абдикира от отговорността за гарантиране на равномерен достъп до фармацевтична услуга и лекарствена терапия, смята проф. Илко Гетов– председател на съюза. Той заяви, че най-добрият начин за решаването на този проблем е в приемането на отделен закон за разпространението и достъпа до лекарства. В него трябва да бъдат разписани националните решения и държавната политика, които ще гарантират достъпа на гражданите до лекарства и фармацевтични услуги.

 

В 7 области на страната Пазарджик, Перник, Разград, Силистра, Сливен, Търговище и Ямбол няма нито една аптека, която да изпълнява целия пакет от услуги предназначени за домашно лечение, които се покриват изцяло или частично от НЗОК. Данните са от уеб платформата „мАптека“ www.mapteka.bg, която БФС разработи през миналата година. В нея е събрана и визуализирана информацията от няколко институционални регистри на Министерството на здравеопазването, Изпълнителна агенцията по лекарствата, Регионалните здравни инспекции, Националната здравноосигурителна каса и Българския фармацевтичен съюз.Според статистиката в област Варна в 10 общини липсват аптеки предоставящи тези услуги. Това са община Аврен, Аксаково, Белослав, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни чифлик, Дългопол и Суворово, които са  с общо население над 100 хил. души.

 

Ненормалната конкурентна среда и изкривяванията на пазара както при аптеките така и при търговците на едро стимулират сивия сектор от паралелния износ на жизненоважни и животоспасяващи лекарства. Само през м. януари на т. г. на горещата телефонна линия в БФС са постъпили над 130 сигнала от пациенти за частична или пълна липса на определени видове инсулин в различни части на страната.

 

 

 

 

Средностатистическипоказателиза

европейскитестрани[1]

Националниданни

заБългария

Бройнанаселението, обслужваноот 1 аптека

4528

1806

Броймагистър-фармацевти в еднааптека

2,97

1,5

 

[1] PGEU Annual Report 2015

 

 


 

×

В Националната кардиологична болница се откри самостоятелен Диагностично-консултативен блок за сърдечноболни деца

Повече от година Националната кардиологична болница работи по проекта, строителството и обзавеждането на самостоятелен диагностично-консултативен блок за сърдечноболни деца към Клиниката по детска кардиология. Двуетажният корпус се състои от 6 амбулаторни кабинета, приемна за малките пациенти, майчина стая за повиване на бебета, зала за рапорти и конференции, както и още 5 лекарски кабинети. Министерството на здравеопизването е отпуснало близо 448 хиляди лева за строително-ремонтни дейности на блока и обзавеждането на кабинетите, а 220 хиляди лева от бюджета на болницата са похарчени за прилежаща инфраструктура, с която се осигурява директен достъп на сърдечноболните деца до Клиниката по детска кардиология. Това позволява  разделянето на пациентския поток на деца и възрастни, което предотвратява много рискове. 

Клиниката по детска кардиология и Отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации са единствените структури в страната, в които се осъществява цялостна диагностика, оперативно и интервенционално лечение на деца с вродени и придобити сърдечни заболявания. Освен обновеното детско кардиологично отделение и новооткритият консултативен блок през 2016-та тук се прилагат иновации в диагностиката и лечението като интервенционално стентиране на пулмонални стенози, стентиране на артериален карал при новородени с комплексни вродени сърдечни малформации, транскатетърно затваряне на  персистиращ артериален канал и междупредсърден дефект. От април в клиника работят медицински клоуни, които чрез средствата на театъра и смехотерапията създават по-благоприятна среда, която подпомага престоя на хоспитализираните деца.

 

През 2016 в Националната кардиологична болница бяха създадени два центъра за редки заболявания за вродени сърдечни малформации и белодробна хипертония, които ще осигурят цялостно обгрижване на пациентите от мултидисциплинарни екипи медицински специалисти, обясни по време на пресконференция изпълнителният директор на НКБ проф. д-р Марио Станкев. Той представи въведените съвременни методи за лечение, които са уникални за страната. Само в Клиниката по съдова хирургия те са три и се прилагат при пациенти с варикозна болест, артериална недостатъчност и тандемни каротидни стенози. Новост за България са и медикаменто - излъчващите стентове или т.нар. ротаблация на коронарни съдове, прилагана при стеснения с тежки отлагания на калций по съда. Чрез ротаблацията, която се извършва отлекарите в Отделението по инвазивна кардиология в Клиниката по кардиология, се разпрашват и премахват натрупаните калциевите частици.

Най-съвременните възможности за лечение или остри пристъпи при редица тежки автоимунни заболявания, като множествената склероза и острата възпалителна полиневропатия, се използват рутинно в Клиниката по неврология. Един от тях е терапевтичната плазмафереза, която позволява филтрирането на кръвта и отделянето на антитела и болестни молекули. Методът е много ефективен и с добра поносимост, което позиционира Националната кардиологична болница на водещото място в страната и Европа. Електроретинографията е друго рядко предлагано изследване у нас, което дава точна представа за състоянието на ретиналните клетки и се прави за определянето на вида ретинопатии. 

 

От средата на ноември т. г. Националната кардиологична болница има обновен сайт http://hearthospital.bg/ с мобилна версия, в който пациентите лесно и бързо могат да открият най-съвременните възможности за лечение или консултация с водещите лекари от здравното заведение.

 

Националната кардиологична болница благодари на своите спомоществователи през 2016 г. за оборудването и обзавеждането на новоткрития Диагностично-консултативен блок за сърдечноболни деца :

 

  • Българската Коледа - 79 000лв. за софтуер и трансдюсер за триизмерен ехокардиограф
  • Фирма АБВИ - дарила 20 000лв. за оборудване на функционален кабинет за извършване на специални тестове с апаратура за наклон на тялото
  • Фирма „Сиконикс“ - дарила компютри, принтери на стойност 10 000 лева.
  • „Хиполенд“ България - 19 000 лева за трансезофагеален трансдюсер за портативен ехокардиограф.
×

За трети път Българският фармацевтичен съюз връчи годишните си стипендии на студенти по фармация

На официална церемония на 31 октомври 2016 г. във връзка с Деня на народните будители, в  София бяха връчени годишните стипендии за студенти за образователно-квалификационна степен „магистър“ в професионално направление „Фармация” на Българския фармацевтичен съюз. Инициативата се провежда за трета година и по традиция е в навечерието на 01 ноември. Идеята е на магистър-фармацевт Венцислав Янчев и си поставя за цел да насърчава и подпомага талантливи млади фармацевти в академичния и професионалния им път. „Това е разбирането на Българския фармацевтичен съюз за отговорността към младите. Бъдещето е в техните ръце“ – сподели по време на церемонията председателят на съюза проф. Илко Гетов.

Специална комисия определи двама студенти, които ще получат еднократно сума в размер на 1000 лв. от специално учреден фонд за дарения. Стипендиантите са Галина Димова от Факултет по фармация на МУ-Варна и Валентин Карабельов от Фармацевтичен факултет на МУ-София. Освен на база отличен успех и препоръки от хабилитирани преподаватели, бъдещите млади фармацевти бяха оценявани и за активността си и интереса към съсловния живот на колегията и обществено полезни и научни проекти.

Галина Димова е студент по Фармация V курс и участва в Организационния комитет на Черноморския симпозиум на млади учени в биомедицината към МУ-Варна. Пише публикации в няколко научни списания и активно участва в симпозиуми и конференции. Тя сподели, че ще използва средствата за повишаване на квалификацията си във Фармацевтичния факултет на Университета в гр. Сегед, Унгария.

Валентин Карабельов е студент по фармация IV курс и е член на Българската фармацевтична студентска асоциация, както и на Асоциацията на Студентите изследователи към МУ-София. Той ще инвестира стипендията си в развитието на започнатите проекти в сферата на разработването на антиепилептични лекарства между Фармацевтичния факултет и Института по невробиология на БАН.

 

Снимковият материал е предоставен от маг.-фарм. Л. Мораров, Фарммедия 2015 ЕООД

 

 

 

×

Второ издание на Конен Фестивал – Банкя 2016 през октомври

Събитие, което цели обединяване на конното дело в България и показва всички конни дисциплини на едно място

Второто издание на фестивала премина под знака на френско-българското сътрудничество и приятелство. Водещият акцент в програмата бе подкрепата и участието на френската организация за насърчаване на коневъдството и конния спорт „Льо Тро“. Преди три месеца в Париж, на територията на хиподрума „Венсен“, изпълнителният директор на Националната асоциация по коневъдство в България - Георги Йорданов, и президентът на „Льо Тро“ - г-н Доминик дю Белигие, подписаха Конвенция за съвместно развъждане в България на породата Френски Рисист кон. Първите резултати бяха четирите международни гари, които се проведоха и като първи официални стартове на Българската Асоциация за Рисист кон на дистанции 1 900 и 1 600 метра.

Лично директорът на Френско-българската търговска и индустриална камара -Весела Тодорова-Мозетиг, откри фестивала, като отбеляза, че е щастлива да приветства още една ниша в българо-френските отношения и партньорство, в случая за по-доброто развитие на конния спорт и развъждането и изявата на френски коне у нас.

„Очарован съм от посрещането, от всичко, което успях да видя като отношение към конете, спорт и развъдна дейност в България. Вижда се, че има какво да се направи за хиподрумната инфраструктура. Но имате занапред времето да подобрите материалната база и да покажете на Европа и света, че  надбягванията с коне от Рисиста порода е спортна дисциплина с история в България“, сподели от своя страна специалният гост от Франция  г-н Дамян Беаю от организация „Льо Тро“, Париж – Франция. Неговата визита у нас започна седмица преди конния фестивал, а поводът бе да провеждането на теоретично и практическо обучение на запрежчиците (водачите на двуколки с конски впряг с коне от Рисиста порода) и след успешно положен изпит да връчи лицензи, които ще позволят на българските състезатели изяви извън страната. Така или иначе до лицензи не се стигна, но голямата новина се роди точно в часовете на фестивала, когато френският конен експерт Дамян Беаю обяви пред гости и публика, че 12 български състезатели по надпрепускане с двуколки ще бъдат поканени на финално обучение във Франция, което ще ги изстреля директно с право на участие на международен и световен терен. Новината предизвика фурор от аплодисменти сред публиката и феновете на конния спорт у нас, които бяха дошли да наблюдават гарите на рисаците и разбира се, да се насладят на богатата конна фестивална програма,  организирана и тази година от списание ЕЗДА и Националната Асоциация по коневъдство в България.

По традиция и шоуто на хиподрума стартира с параден ред и каросел, поднесен от Конния ескадрон към СДВР. След тях на зелената писта се заредиха демонстрации от класическите конни дисциплини обездка и конкур ипик, колона от автомобили на френските марки „Ситроен“, „Пежо“ и „Рено“ прекосиха хиподрума,поддържащи френската нишка на фестивала, а след тях сила и мощ демонстрираха коне от тежковозните породи, които отбелязаха рекорден товар в надтеглянията  - 2 050 кг. Но когато на зеления манеж се появи шармантната дизайнерка Мира Бъчварова, която е известен джигит, публиката се взриви от аплодисменти. Ексцентричната модна кралица този път бе заложила на авторска пищна рокля в лилаво, с кройка и воали, които политаха на всеки един вдигнат галоп. Но най-вдъхновяващата картина за зрителите бе, че щурото момиче на българската мода връхлетя на пистата, ескортирана от конния ескадрон, яздейки млад жребец само на оглавник без транзела. Не по-малко зрелищна за присъстващите бе скоростната гонка между конска двуколка и моторна четириколка (АТV), където победи само едната конска сила.

Другият важен акцент във фестивалната конна ферия бе и посланието на домакините да се даде по-голяма гласност на така ефективната и повлияваща положително деца със специфични нужди  - терапия с коне. Открита демонстрация по лечебна терапия с коне направи Веселина Фелдман - финалист в социалноотговорната инициатива „Game Changers - Промяната" с деца, които имат различни заболявания. Идеята на този открит урок бе да се даде популярност на още един от начините, чрез които може да се подобри животът на децата със специфични нужди. Веселина е психолог, бивш състезател, а понастоящем терапевт, който помага на десетки деца, посещаващи центъра за терапия за деца с увреждания „Приятели на Зита“. С помощта на конете терапевтката подпомага изключително ефективно психическото и физическото развитие на деца със специфични нужди. В тази част от програмата се включиха и специалните гости на фестивала – децата с увреден слух и говор от ССУ „Дечо Денев“ в столицата, които поднесоха танц на публиката, а за финал се снимаха с конните полицаи.

×

Посещение на европейски лекари от Германия и Белгия в Националната кардиологична болница

Лекари от университетската болница в Кьолн, Германия, и една от водещите световни клиники в Аалст, Белгия – OLV, идват на посещение в България в периода между 4 и 10 октомври 2016 г. и ще преглеждат пациенти в Националната кардиологична болница. За проф. Шрирам това е трето посещение, а за проф. Бенинг – шесто.

     Проф. Шрирам е детски кардиолог и електрофизиолог с индийски произход и британско поданство, който работи в университетската болница в Кьолн, Германия. Той е за трети път в България и идва по покана на Дружеството на кардиолозите за участие в Националния конгрес по кардиология, който ще се проведе от 6 до 8 октомври в НДК. В НКБ професор Шрирам ще извърши интервенционални процедури и инвазивно лечение на ритъмно-проводни нарушения при деца и кърмачета.

     Професор Герд Бенинг е сърдечен хирург в Кардиологичната клиника на университетската болница в Кьолн, Германия, и ще бъде в България от 5 до 8 октомври в Клиниката по детска кардиология и хирургия, за да оперира пациенти със сложни вродени сърдечни малформации.

     Специалистите от Кьолн ще преглеждат пациенти под ръководството на доц. Анна Кънева – началник на Клиниката по детски болести и детска кардиология. Лекарите от НКБ вече са обменили опит с двамата професори при техните предишни посещения във връзка с лечението на сърдечно болните деца.

     Освен това между 4 и 10 октомври под ръководството на д-р Александър Александров от Отделението по инвазивна диагностика и лечение, десетима възрастни пациенти на НКБ ще имат възможността да бъдат прегледани от проф. Ги Хендрикс, който е един от водещите инвазивни кардиолози в Европа. Белгийският специалист е сред пионерите в света на метода за инвазивно лечение, наречен ротаблация (при ротаблацията в засегнатата сърдечна артерия се въвежда катетър, който на върха си има миниатюрна бургия с диаметър до 2 милиметра, с чиято помощ калциевите плаки се раздробяват и едновременно с това се извличат от кръвоносния съд), и има голям опит в лечението на т. нар. хронични оклузии (отварянето на напълно запушени коронарни съдове).

     Част от манипулациите, които ще извършат тримата професори, могат да бъдат заснети.

×

Медицински клоуни откриха учебната година в Клиниката по педиатрия и детска кардиология в Националната кардиологична болница

Малките пациенти на Клиниката по педиатрия и детска кардиология в Националната кардиологична болница не пропуснаха откриването на учебната година. Специално за тях ръководството на болницата организира празник, на който присъстваха изпълнителният директор на болницата проф. д-р Марио Станкев, началникът на Клиника по педиатрия и детска кардиология доцент д-р Анна Кънева, лекари и родители.
В нестандартното събитие се включиха и медицинските клоуни, които работят в клиниката целогодишно. Те направиха открит урок по здраве, използвайки средствата на театъра, клоунадата и смехотерапията. Клоуните посещават децата два пъти седмично в отделенията и създават по-благоприятна среда, която подпомага престоя на хоспитализираните деца. В България първите медицински клоуни започват преди 7 години в УМБАЛСМ „Пирогов” чрез „Клиника по психо и смехотерапия“.
Медицинската клоунада възниква през 80-те години в САЩ, когато доктор Хънтър Кампбъл слага червения нос, облича се като клоун и започва да носи радост и усмивки както на болни, така и на деца-сираци и здрави деца. В Израел актьорът Давид Бараши създава цяла система за обучение на медицински клоуни, които са част от екипа на педиатричните болници.
Клиниката по детски болести и детска кардиология в Националната кардиологична болница, както и отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации са единствените структури в страната, в които се осъществява цялостна диагностика, оперативно и интервенционално лечение на деца с вродени и придобити сърдечни заболявания. В отделението по детски болести се лекуват деца с тежки заболявания на дихателната система, включително новородени и недоносени деца. Секторът за интензивно лечение към отделението по педиатрия е единственият в София, в който се лекуват деца с тежки заболявания на дихателната система, нуждаещи се от апаратна вентилация.

×

Конно шоу по случай честванията на 65 години от създаването на породата Български дунавски кон

На 10 и 11 септември 2016г. националният хиподрум в Банкя стана сцена за демонстрации и атракции с коне.

Международна организация за развитието и съхранението на породата Нониус се учреди в София. Това стана по време на международен симпозиум, с който Националната асоциация по коневъдство отбеляза 65 години от създаването на породата Български дунавски кон. Това е успех за родното коневъдство и ни отрежда важно място сред останалите страни с традиции, коментира Георги Йорданов - изпълнителен директор на Националната асоциация по коневъдство. Документът бе подписан от представителите на конните асоциации и конезаводи в Унгария, Румъния, Сърбия, Словакия. 

Породата Нониус е в основата на създадената преди повече от век Български дунавски кон и нейното развитие е от изключителна важност, обясни Йорданов.
На Националния хиподрум в Банкя десетки коне от двете породи участваха в атрактивно конно шоу. То включваше ездачи от унгарската пуста, които представиха демонстрации на майсторско управление на впряг от пет коня, дресура на полезни умения с коне. Акцент в програмата бяха представители на шоколата „Чикош“, които са с вековни традиции в дресурата на коне. Облечени в характерните за тях носии, те показаха командно поваляне на кон на земята и сядане на задни крака. 
Специално международно жури отличи най-добрите жребец, кобила и млади кончета от женски и мъжки пол от породата Дунавски кон, които се представиха от техните собственици по време на Националното изложение. 
Според официалната статистика у нас има 250 официално сертифицирани коня от породата Български дунавски кон.

×

Народни танци с канго джъмпс обувки в подкрепа на Световния ден на пулмоналната хипертония

У нас близо 125 души страдат от коварното заболяване


Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония (БОППХ) отбеляза с открит урок по народни танци с канго джъмпс обувки  5 май - Световния ден на пулмоналната хипертония в спортен център „Пулев“. На събитието присъстваха председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, заместник-директорът на Агенцията по трансплантации д-р Даниела Петкова и д-р Любомир Димитров, заместник-председател на БОППХ, пациенти и известни личности ангажирани с кампанията „Дари дъх!“.

В специално изработен видео клип оперната певица доц. Христина Ангелакова, телевизионната водеща Мира Добрева и националният състезател по бокс Тервел Пулев подкрепиха инициативата, която цели да ангажира вниманието на институциите и обществото с проблемите на хората, страдащи от това рядко, но коварно заболяване.

По време на събитието от Виена се включи  Наталия Маева, председател на БОППХ, която от два месеца е с трансплантиран бял дроб. Тя благодари на присъстващите за съпричастността и включването им в инициативата.

Представители на ансамбъл „Рила“ танцуваха народни танци с канго джъмпс обувки, а това се прави за първи път у нас. Към тях се присъединиха и много присъстващи на събититето.

В 20 часа на 5 май НДК ще бъде осветен в синьо в подкрепа на хората страдащи от пулмонална хипертония.

Организатор на кампанията е Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония (БОППХ), а събитието се осъществи с подкрепата на Българското дружество по белодробни болести и Националната пациентска организация. В международен план инициатор на отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония е Европейската асоциация по пулмонална хипертония (PHA EUROPE), чийто пълноправен член от 2012 г. е БОППХ.

Допълнителна информация:

За БОППХ

Сдружение "Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония" е организация, напълно наясно с предизвикателствата, с които се сблъскват болните от това заболяване и техните близки. БОППХ се стремят към насърчаване на контактите и съпричастността между пациентите, както и адаптирането им към променения им начин на живот.

За заболяването

Пулмоналната  хипертония е рядко заболяване, което води до стесняване на  кръвоносните съдове в белите дробове. Артериите, пренасящи кръв от сърцето до белите дробове, се стесняват по причини, които все още не са напълно установени. Сърцето се мъчи да изтласка кръв през стеснените артерии. Кръвното налягане в белите дробове се повишава и сърцето се уголемява. Симптомите включват недостиг на въздух и лесна физическа умора, а понякога замаяност и пристъпи на загуба на съзнание.Пулмоналнатата хипертония често се бърка с астма, сънна апнея,  ХОББ  или други общи заболявания, което забавя поставянето на правилна диагноза с години. Липсата на адекватна терапия може да бъде фатална за живота на пациента. До този момент в България няма препарати за интравенозно приложение при пациенти с пулмонална хипертония от групата на простеноидите. За пациентите е особено важно да получат по-лесен достъп до европейски клиники, в които се извършва пулмонална ендартеректомия, както и трансплантация на бели дробове или комбинирана трансплантация на сърце и бял дроб. Това би ги върнало към нормален живот.

×

ВИА с радост партнира на националното състезание English Spelling Bee

На 26 март 2016 г. в Благоевград, Сливен, Варна, Ловеч, Монтана, Пловдив, Разград и София се проведоха регионалните кръгове от Шестото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee. 540 участници от над 274 училища от цялата страна показаха отлични знания по английски език, увереност и умения за представяне пред публика.  Тримата най-добри  от всяко регионално сътезание ще се борят за титлата Национален Spelling Bee шампион в София на 23 април в зала 11 на НДК. 

Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език.  Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности.

Тази година състезанията се проведоха под наслов “BEE above aggression”. На участващите училища бяха предоставени правила за толерантност и добронамереност в клас, като идеята е да се обърне внимание към проявите на агресия  и случаите на тормоз (психически и физически) в училище и начините за тяхното преодоляване.

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие -КОРПлюС” в партньорство с Фондация "Америка за България".

×

Национално състезание по творческо писане на английски език

На 19 март 2016 г. в Американския университет в Благоевград  се проведе церемония по награждаване на победителите в Шестото национално състезание по творческо писане на английски език. На нея присъстваха 21 призьори в седемте възрастови категории, както и техните учители. Наградите за победителите бяха осигурени от   издателствата Клетт, Макмилън и “Експрес пъблишинг”.  Американският университет организира среща–разговор с проф. Дани Чок и връчи специалните награди – учстие в летния международен лагер и в подготвителен TOEFL курс.  

Участниците бяха поздравени с изпълнение на студентите от „Бродуей пърформънс клъб“ на Американския университет  и от ученици от СОУИЧЕ „Св. Климент Охридски, Благоевград.

Състезанието се организира и провежда от Фондация “Корпус за образование и развитие – КОРПЛЮС” с подкрепата на TELUS International Europe и под патронажа на Министерство на образованието и науката.  През тази година в състезанието се включиха над 4000 ученици от 6 до 12 клас от 182 училища в цялата страна. Те писаха есе в рамките на 1 час на теми като: „ Моята пижама има магически джобове ”, „Моливът е по-могъщ от сабята”, „Той чака двадесет години, за да го върне”, „Съжалявам, че не мога да предложа по-малко опасно решение”.

Oрганизаторите на състезанието обръщат специално внимание на темата за агресията.  Всички участници имаха възможност да подкрепят инициативата като  попълнят декларация, с която заявяват, че са против агресията във всичките и форми.  

×

"Малки български хора" на 20 години

Честито и бъдете здрави!
Националната организация "Малки български хора" навърши 20 години. 
Тържественото събрание и кръглата маса "Толерантността на обществото и институциите към хората с нисък ръст" бяха открити от доайена на организацията и най-възрастен член - Надежда Митева. Развитието в сферата на образованието, трудовата заетост и здравеопазването са основните приоритети през изминалите години. "Вече виждам повече усмивки и радост, защото малките хора се чувстват пълноценна част от обществото", каза председателят на организацията инж. Светослав Чернев. 
Омбудсманът на Република България Мая Манолова и заместник-началникът на Военномедицинска академия проф. д-р Венцислав Мутафчийски представиха нова съвместна инициатива, която осигурява пълноценни здравни грижи на членовете на Националната организация "Малки български хора".
Военномедицинската академия ще бъде здравната институция, която ще осъществява прегледите, лечението и рехабилитацията на малките хора в България.
Всеки член на организацията получи своята персонална карта за достъп до ВМА. Следваща крачка ще бъде рехабилитацията на деца с нисък ръст.

×

1 240 000 лева са инвестирани в ремонта и модернизацията на отделенията по педиартрия, детска кардиология и кардиохирургия в Националната кардиологична болница

1 март 2016 г.

След близо година ремонтни дейности днес бе официално открито обновеното и модернизирано Детско кардиологично отделение в Националната кардиологична болница в София. На церемонията под надслов „Надежда за здраве” присъстваха двама заместник-министри на здравеопазването д-р Ваньо Шарков и д-р Бойко Пенков, изпълнителният директор на болницата проф. д-р Марио Станкев, началникът на Клиниката по педиатрия и детска кардиология  доцент д-р Анна Кънева, завеждащите на отделенията, лекари и представители на различни институции.

„Избрахме днешния ден - 1 март, защото според легендата за мартеницата празникът е свързан с надеждата за здраве. Вярвам, че тук заедно с моите колеги оправдаваме ежедневно надеждите на много наши малки пациенти и техните родители”, сподели доцент д-р Анна Кънева.

Малката Рая, която е пациент на болницата и двамата заместник-министри на здравеопазването д-р Ваньо Шарков и д-р Бойко Пенков прерязаха лентата по време на церемонията.

Парите за ремонта в Детското кардиологично отделение са отпуснати от Министерството на здравеопазването. Близо 636 хил. лева са похарчени за строително - монтажни работи, като в тях влизат плащанията за проекта, ремонтните дейности в Детското кардиологично отделение и изграждането на самостоятелна диагностично-консултативна амбулатория за сърдечноболни деца. За медицинско оборудване в отделенията по Детска кардиология и педиатрия са инвестирани  354 хиляди лева. Закупена е и специална апаратура за екстракорпорално кръвообръщение на стойност 250 хиляди лева . Със средства от бюджета на Националната кардиологична болница са подменени болнични легла.

„Амбициите ни са да обновим обзавеждането на приемния и диагностично-консултативен център, с което ще отделим амбулаторията за сърдечноболни деца от тази за възрастни. За това обаче ще са ни необходими допълнително около 130 000 лв.”, каза проф. Д-р Марио Станкев.

Клиниката по детски болести и детска кардиологияи отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации са единствените структури в страната, в които се осъществява цялостна диагностика, оперативно и интервенционално  лечение на деца с вродени и придобити сърдечни заболявания.
В отделението по детски болести се лекуват деца с тежки заболявания на дихателната система, включително новородени и недоносении деца.

 Секторът за интензивно лечение към отделението по педиатрия е единственият в София, в който се лекуват деца с тежки заболявяния на дихателната система, нуждаещи се от апаратна вентилация.

Всяко дете със съмнение за сърдечносъдово заболяване може да бъде насочено за консултация към клиниката.

×

Блестяща национална премиера на документалната лента

Актьорът Юлиан Вергов влиза в ролята на туристически гид в документалния филм „Велико Търново в сърцето на историята”. Разказана по интересен начин, историята на старата българска столица спира дъха с уникални кадри, анимация и любопитни факти за туристическите обекти. Едни от най-знаковите  забележителности са представени в разказа на Вергов по достъпен и интригуващ начин. Съвременният облик и живот на старопрестолния град също присъства във филма с всички значими актуални събития. Лентата рекламира по съвременен и нестандартен начин тази предпочитана от българи и чужденци дестинация. 

 „Велико Търново в сърцето на историята” е първият документален туристически филм произведен в най-високия технически стандарт за кино - 4К формат . Продукцията е реализирана от студио „Black Stamp”по поръчка на Туристическия информационен център „Царевград  Търнов”.

Националната премиера на филма беше открита от кмета на Велико Търново Даниел Панов, който каза: „… трябва да учим нашите деца да опознаят българското.“ Филмът е чудесна реклама на българщината и особено добре пресъздава болярския дух на старопрестолния град.  „В момента подготвяме и нов спектакъл - аудиовизуален Царевец и в този сезон ще го популяризираме“, допълни Даниел Панов.

Режисьор на  „Велико Търново в сърцето на историята” е Калоян Николов, а продуцент Станислав Вълканов. Сценарият е на Димитър Григоров, оператор Павлин Гроздев. Музиката е писана специално за екранизацията  от Давид Коканчев, композиторът - най-млад член на екип .

Филмът е част от програмата на 33-та Международна туристическа борса ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО 2016. Лентата ще се разпространява на електронен носител от Туристическия информационен център „Царевград Търнов” и ще се състезава в няколко кинофестивала, сред които Карлови Вари и Португалия.

 

 

×

ВИА и Black Stamp с гордост представят

×

ОБЯВА ЗА ПРОСЛУШВАНЕ

Продуцентска компания „All Stars In” обявява прослушване за всички роли в „Сватбата на Фигаро“ от В.А. Моцарт. Кандидатите следва да подготвят  ария от операта в нейната цялост, както и едно произведение от Моцарт по избор.
Селекцията на артистите ще се проведе във връзка с предстояща мащабна продукция на операта по голям европейски проект.
Прослушването ще се проведе на 23 януари 2016 година, събота, от 12.00 часа в концертна зала „Пловдив“ на Държавната опера Пловдив, площад „Централен“ 1, гр. Пловдив. Залата ще е на разположение на кандидатите за репетиция от 10 до 12 часа в същия ден. На място за прослушването ще има осигурен пианист.
Желаещите трябва да изпратят заявка за участие в свободен текст и своя биография на email  oxana_shalamanova@abv.bg  до 18 януари 2016 г. В заявката си е необходимо да посочат кое допълнително произведение на Моцарт ще изпълнят, както и да дали ще използват свой пианист за прослушването.
 

×

Започна есенно-зимната поредица комуникационни обучения

"ВИА кънсалтинг" стартира есенно-зимната поредица от специализирани комуникационни обучения. Националната здравноосигурителна каса се включи в първите групи.

Курсистите успешно преминаха през нелеките комуникационни лабиринти!

Поздравления и успех в бъдещите медийни участия.

×

"42 парченца любов" в думи и картини

Книгата „42 парченца любов“ беше представена в литературния клуб "Перото" на НДК на 15 октомври 2015 година. Всичките 150 вълшебни книги бяха продадени, за да спечелят децата. Средствата бяха предназначени за фондация "За нашите деца".

Октомврийската вечер беше предопределена за четене в картини и завърши витража на есенното небе, с благодарност към онези, които го започнаха. Двете майки с едно сърце, които създадоха книгата.

Йорданка Янакиева –Дани рисува от април 2014 г., никога не е държала четка преди това, освен в училище. Откривайки таланта си, тя решава, че това  хоби ще го насочи изцяло към благотворителност и когато рисува, с много любов  рисува за някого надежда. Дани е човек извън рамката,  водена от емоцията и желанието  да подаде ръка другиму! За 10 месеца организира  7 благотворителни събития  с над 100 картини, като  набраните средства са в помощ на хора с различни проблеми или както казва тя „ Страхотно е, когато делото ти носи парче щастие в нечия друга душа.“

Соня Чукалова е доктор по образование, който дълги години се вихри на полето на репродуктивната медицина. Там е и мястото, където двете с Дани се срещат за първи път. Соня обича писането от малка, но никога не е имала смелостта да излезе публично, защото винаги е намирала това за твърде висока претенция. В един момент обаче, вдъхновението от картините на Дани, с които случайно се сблъсква на втората й благотворителна кампания, надделява над всички вътрешни бариери и тя претворява в словесна плетеница най-голямото съкровение – Любовта!

Дани и Соня се обръщат към теб читателю:

Здравей, човеко!

В ръцете си държиш нещо, което диша и живее, има памет и чувства силно, ще те докосне, ще те разсмее и ще поиска да се замислиш. Няма си име, защото се е оплело между четката и буквите. Има си две майки с едно сърце. Копнежът да направиш малко добро събра една не-художничка и една не-писателка в това лудо начинание. Никоя от двете няма претенции за съвършенство. Затова творчеството в ръцете ти не е нито изложба, нито книга. Преди да те оставим насаме, ще те посъветваме да си вземеш поне няколко парченца любов и да ги посадиш в градината на сърцето си или да ги пръснеш по полетата на разума си. Все нещо ще поникне, някога.

Така, както това се получи при нас..

Приятно четене в картини!

Дани и Соня

 

 

×

Специализирани комуникационни обучения

Всяка организация има нужда от подготвени хора, които дори да не са определени за „говорители“, те общуват с много и различни бизнес партньори, контрагенти, потребители. Всички те имат нужда от базова подготовка по комуникационни умения. 

"ВИА кънсалтинг" предлага специализирани комуникационни обучения, които ще улеснят вътрешнофирмените ви комуникации, вашето общуване с медиите  и ще повдигнат завесата за справяне по време на кризисни ситуации. Ще ви подготвим за тънкостите при даване на изявления за медиите, коментари, интервюта и други форми на медийни участия.

Лекциите и практическите занятия ще поставят основите на взаимното и успешно разбирателство с цел повишаване на ефективността в организацията. 

Довериха ни се корпоративни клиенти, браншови и съсловни организации.

 

×

Модернизирана ГПСОВ Казанлък

Успешно завърши изпълнението на дейностите по “Интегриран воден проект на община Казанлък. Етап 2: Реконструкция и модернизация на ГПСОВ – Казанлък“, финансиран от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет на Република България чрез Oперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“.

"ВИА кънсалтинг" изпълни ангажиментите си по информация и публичност в проекта.
Той е на обща стойност 22 695 646,07 лв., от които: 1 135 181,30 лв. собствен принос на Община Казанлък, 187 600,00 лв. по проект за техническа помощ финансиран от ОПОС и 3 712 681,20 лв. възстановимо от НАП ДДС. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 17 660 183,57 лв., разпределена както следва – Кохезионен фонд 14 128 146,86 лв. и национално съфинансиране 3 532 036,71 лв., съгласно Договор за безвъзмездна финансова помощ № DIR-51011116-С026/08.08.2012 г.
Модернизираната ГПСОВ – Казанлък бе открита на 3.9.2015 г. с тържествена церемония, на която присъства Премиерът Бойко Борисов, Министърът на околната среда и водите г-жа Ивелина Василева, Кметът на Община Казанлък г-жа Галина Стоянова, представители на държавни институции и граждани.
До изпълнението на проекта, ГПСОВ – Казанлък е планирана при други нормативни изисквания за качеството на пречистените води и не е отговаряла на съвременното екологично законодателство. Това определя ключовата роля на реализирания проект не само в модернизирането на станцията, но и за подобряването на ВиК услугите в община Казанлък като цяло.
В рамките на проекта е подменено основното електро-механично оборудване, монтирани са инсталации за отстраняване на азот и фосфор, електрообзавеждане, система СКАДА, подобрени са и експлоатационните съоръжения.
“Интегриран воден проект на община Казанлък. Етап 2: Реконструкция и модернизация на ГПСОВ – Казанлък“ е най-мащабният инфраструктурен проект на община Казанлък. С реализирането му е постигнат огромен социален ефект, защото се подобри не само начинът на опазване на околната среда, но и качеството на ВиК услугите за 52 723 жители, или 80 000 еквивалент жители, т.е. 100% от населението на агломерацията.

×

БЪЛГАРСКИ ФАРМАЦЕВТИЧНИ ДНИ 2015

Българските фармацевтични дни са най-значимият форум от календара на Българския фармацевтичен съюз и тази година се проведе за девета поредна година. Традиционно срещата на фармацевтичната гилдия  предоставя възможност за провеждането на широка дискусия по проблемите в сектора, съпроводена с научна конференция и специализирано изложение.
Бяха присъдени и връчени Годишните награди на Българския фармацевтичен съюз (БФС) за продукти на годината в седем категории, сред които продукти по лекарско предписание, растителни лекарствени продукти, медицинско изделие, козметичен продукт.
В категориите “Регионална фармацевтична колегия на годината” отличието бе присъдено на фармацевтичната колегия в Кюстендил. Осем фармацевти бяха удостоени с награда „Магистър-фармацевт на 2015-та“, това са:
Венелин Сапунаров, София- Столична регионална фармацевтична колегия
Зоя Василева, Видин
Цветан Николов, Перник
Йорданка Бакърджиева, Търговище
Вера Бераха, Кюстендил
Тошко Йотов, Бургас
Ростислав Курдов, РФК Стара Загора.
С решение на Управителния съвет на БФС беше присъдена още една специална награда за особен принос към фармацевтичното съсловие. Тазгодишният й носител е магистър-фармацевт Маргарита Грозданова.
По време на Българските фармацевтични дни специален гост бе и Президентът на Европейската фармацевтична група Дароу О’Лаулин от Ирландия, която членува във Фармацевтичната група на Европейския съюз /PGEU/ от 1964 година, а България и Българският фармацевтичен съюз стават редовен член на организацията след приемането ни в Европейския съюз през 2007-ма.
Темата на българските фармацевтичните дни 2015-а година бе ролята на магистър-фармацевтите в социално значимите заболявания – профилактика, превенцията и лечението. Идеята е да се постави акцент на ролята на аптеката, като здравно заведение в системата на здравеопазването и това, че тя може да има добавена стойност към системата, ако бъдат разширени услугите и дейностите, които се извършват в аптеките.
 

×

МФФ „Златната липа“ 2015

Третото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ се проведе от 30 май до 3 юни 2015 в град Стара Загора. Създател и директор на фестивала е кинорежисьорът Магдалена Ралчева. Селектираните 34 филма от 16 европейски страни показаха богатството и особената чувствителност на европейското кино. В конкурсната програма се състезаваха 11 филма. 

Председател на компетентното международно жури бе проф. Станимир Трифонов - виден режисьор и продуцент, а негови членове бяха: Агне Грудите /актриса, Литва/, Мерседес Гаспар /режисьор, Испания/, Вивиан Гофете /режисьор, Белгия/ и Кристиян-Яак Нууди /оператор, Естония/. 

По червения килим преминаха плеяда любими български киноактьори, режисьори и гостуващи техни колеги. Талантливите български актьори Емилия Радева, Илка Зафирова, Мария Статулова, Екатерина Евро, Марта Вачкова, Любен Чаталов, Димо Алексиев, Симеон Лютаков, Биляна Петринска, Веселин Плачков, Момчил Карамитев и Ирини Жамбонас бяха сред любимците на публиката във фестивалните дни.

Актьорът, грабнал сърцата на поколения българи с неповторимия образ на капитан Петко Войвода, Васил Михайлов засади дръвче в Алеята на липите, където грейна и Звезда на славата, която изписва името на почетния гражданин на Стара Загора и любим актьор. На големия Васил Михайлов официално бе връчена и специалната награда на фестивала „Златната липа“ за цялостен принос в киното на церемонията по закриването на филмовото събитие.

Богатата съпътстваща програма бе с основен фокус „100 години българско кино“. Навярно незабравими ще останат срещите с една от първите звезди на българското кино Емилия Радева, чиято вълнуваща книга „Коя съм…?“, представиха Юрий Дачев и проф. Вера Найденова, с актьорите Марта Вачкова и Момчил Карамитев, дъщеря и син на знаменитите родители Григор Вачков и Апостол Карамитев. Любимите български актьори раздадоха автографи в старозагорския МОЛ „Галерия”.

Наградната пластика "Златна липа" бе връчена за:

  • Най-добър актьор на Денис Мурич („Ничие дете”, Сърбия);
  • Най-добра актриса на Маргита Гошева („Урок”, България)
  • Най-добра режисура на Вук Ршумовия („Ничие дете“, Сърбия) 
  • Най-добър филм на „Урок“ на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева
×

ЗАВЪРШИ ПЕТОТО НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРАВОПИС НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК ENGLISH SPELLING BEE

13-годишният Теодор Енчев от Велико Търново е победителят в Петото национално състезание по правопис на английски език
“Spelling Bee”

В София се проведе финалният кръг на Петото национално състезание по правопис на английски език “Spelling Bee”.
В оспорваната надпревара тази година участваха над 6500 ученици от 3 до 7 клас от цялата страна. До финалния кръг достигнаха 30-те победители в регионалните състезания.

Финалът днес беше оспорван и напрегнат, до последния кръг в състезанието достигнаха само двама състезатели. Купата грабна 13-годишният Теодор Енчев от великотърновското училище „Димитър Благоев“. На второ място се нареди Лиа Лазариди, седмокласничка от Пловдив.
Победителят Теодор даде първото си интервю пред организаторите от КОРПлюС и гордо заяви: „… за първи път съм на финала на Spelling Bee и го спечелих. Първият човек на когото се обадих по телефона беше баща ми, за да се похваля. Майка ми и госпожа Нина Кожухарова, учителката ми по английски, дойдоха с мен да ме подкрепят в битките за думите.“ Теодор има много хобита, като всеки шестокласник вълнуват го най-вече две неща „… моят любим отбор „Манчестър юнайтед“, „Литекс“ в България и разбира се компютрите“.
По време на церемонията по награждаването грамоти и подаръци получиха всичките 30 финалисти, а също така бяха отличени със специални купи и техните учители, дошли от различни краища на България от Шумен, Сандански, Рудозем, до Горна Малина, Благоевград, Кнежа и Кричим.

Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling) - произнасят буква по буква различни думи на английски език. Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и иновативни инициативи. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира.
Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС” в партньорство с Фондация „Америка за България” и посолството на САЩ. То се осъществява под патронажа на Министерството на образованието и науката.

КОРПлюС – Неправителствена организация, създадена като приемник на Корпус на мира с основна цел да запази, продължи и развие някои от най-успешните проекти на доброволците от Корпус на мира България. Организацията ще използва дъгогодишния опит, знания и материали, създадени през 20 години на работа на доброволците в България и ще насочи усилията си към разнообразяване и подобряване на обучението по английски език, обогатяване на професионалните и социални умения на личности, организации и общности и насърчаване развитието на лидерски умения сред младежтa.
Фондация „Америка за България”– Подпомага израстването и укрепването на динамична пазарна икономика и демократично общество в България и подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация. Основана през 2008 фодина, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Грантовете, които Фондация „Америка за България” предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.

×

ПРЕДСТАВЯНЕ на КНИГАТА НА Д-Р КРИСТИАН ДРАПО „ТЕОРИЯ ЗА ОБНОВЯВАНЕ ЧРЕЗ СТВОЛОВИТЕ КЛЕТКИ“

Д-р Кристиан Драпо
Канадски учен, неврофизиолог и главен изпълнителен директор „Научна дейност в „Стемтек хелтсайънс“
 
Наричан „флагман“ заради изследователските му постижения и заради фамилното име Драпо,  в превод от френски означава „флаг“

Кристиан Драпо е учен-изследовател и неврофизиолог, роден на 8 март 1965 в Монреал, Канада. Има над 15-годишен опит в областта на натуралните храни и храненето. В изследователската си дейност по проучването на необработени сурови растителни съставки е работил в сътрудничество с няколко университета и изследователски центъра в Канада и САЩ. В  момента работи в лабораториите в Пемброук Пайнс, Флорида, САЩ. В кариерата си д-р Драпо заема длъжността Директор „Научна и развойна дейност“ на „Cell Tech International” и „Desert Lake Technologies”.
Притежава бакалавърска научна степен по „Неврофизиология” от Университета „МакГил” и магистърска степен от департамента по „Неврология и неврохирургия” на института по „Неврология” към Университета „МакГил”, Монреал, Канада.
Какво е неговото откритие?
Д-р Драпо и екипът му откриват революционната стволовоклетъчна теория за възстановяване на организма. Като всяко гениално откритие и това е простичко - собствените ни стволови клетки се отделят от костния ни мозък цял живот, мигрират в тъканите и обновяват организма ни.  Според тази теория не е нужно  да се прилагат ембрионални стволови клетки за лечение, да се обработват сложно със скъпоструваща апаратура и след това да се инжектират обратно в организма. Регенерирането може да се извърши чрез активиране на естествения процес на освобождаването на стволови клетки от костния мозък и придвижването им към тъканите.
Кристиан Драпо и екипът му откриват нови природни съставки, които подпомагат обновителната ни система и увеличават освобождаването на 3-4 милиона нови зрели стволови клетки в човешкия организъм.
Какво представляват стволовите клетки?
Стволовите клетки са естественият щит на нашия организъм, открит  през последните 50 години. Тези клетки отговарят за обновяването на нашето тяло. Ние се раждаме със стволови клетки, те съществуват още от ембрионалния период и се мултиплицират до края на живота ни. Уникалното им качество е, че могат да се превръщат във всяка друга клетка от организма ни. Една стволова клетка може да замести клетка от мускулната или нервната тъкан, кожата или всяка друга клетка. Важното е стволовите клетки да  мигрират в тъканите. Така става обновяването на организма. Първоизточникът на зрелите стволови клетки е костният мозък.

×

ВИА с гордост представя

 

8 - те наградени ученици за есе и мултимедия в конкурс за значението на Холокоста

В състезанието взеха участие близо 70 деца от 6 училища от София и Пловдив

На тържествена церемония в зала „Люмиер” на НДК на 25 април т.г. бяха наградени участниците в конкурса за есе и мултимедия „Значението на паметта на Холокоста за света след Втората световна война”. Той се организира от софийската ложа „Кармел” 3355 Б’ней Б’рит със съдействието на Световния център Б’ней Б’рит, ложа ALK и AJC и се провежда с институционалната подкрепа на Министерството на образованието и науката, както и на Столичната община. На събитието присъстваха заместник-председателят на парламента Иван Иванов, депутати, посланиците на САЩ, Израел, Германия, и. д. посланик на Великобритания. Специално от Йерусалим пристигна и Алан Шнайдер-директор на Световния център Б’ней Б’рит.

Идеята на конкурса, който се организира за трети път е, децата да представят свое изследване за поуките и смисъла от чудовищната същност на Холокоста и осъзнаването им в нашето съвремие- обясни Соломон Бали – президент на Ложа „Кармел” и член на Изпълнителния комитет на Б’ней Б’рит, Европа.
По време на откриването министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев призова младите хора, да помнят и да споделят с връстниците си, защото без памет за Холокоста, няма да има бъдеще.

Журито, чиито почетен председател е писателят Виктор Барух, присъди първа награда в категория „Мултимедия” на Калин Илиев от 134 училище „Димчо Дебелянов”, а в категория „Есе” на Румен Воденичаров от столичната Първа английска езикова гимназия. В творбата си той пише: „ Ако има силно гражданско общество, то резултатът от сблъсъка с несправедливостта е предизвестен: тя ще отстъпи. За нов Холокост няма да има шанс. И нека бдим като държим будно гражданското общество и поддържаме високия му морал. Да търсим достоверна информация, да елиминираме грешните античовешки политики, да преодоляваме страховете си. За да можем винаги смело да вървим срещу злото.”

×

Започна набирането на творби за Конкурса за нова популярна българска песен „Лирата на Орфей”

Призът „Лирата на Орфей” е новият конкурс за популярна българска песен, който се организира от Национална агенция „Музика” към Министерството на културата и Съюза на българските композитори. От 29 март до 29 май т.г участниците трябва да представят своите произведения, които да са специално създадени за конкурса и да не са изпълнявани и публично представяни. Авторите сами ще определят изпълнител, който да изпее песента. Задължително условие е партитурите на песните да бъдат написани с аранжимент за голям оркестър.

Петчленно жури, определено от организаторите, ще извърши селекцията на изпратените творби и присъждането на наградите. От всички постъпили песни ще бъдат отличени 12 и те ще участват в Гала концерта на 17 юли в Летния театър в Пловдив, който ще се излъчи на живо по БНТ- медиен партньор на конкурса. Първите три песни  с най-висок резултат ще бъдат наградени. Пълният регламент на конкурса е достъпен на страницата на Национална агенция „Музика”  на www.agencymusic-bg.com  и на страницата на БНТ www.bnt.bg.

"Конкурсът е необходим, защото от години не се създава музика за голям оркестър и ние искаме да запълним тази празнота със създаването на нови популярни песни", смята Ангел Ангелски, управител на Агенция „Музика”. Според него, Призът „Лирата на Орфей” е възможност да се възроди живата поп музика и да се даде шанс за изява на млади творци.

×

Голямото преброяване на бебета ин витро в България

Навръх Деня на влюбените 14 февруари, Центърът за асистирана репродукция отбеляза своя шести рожден ден. В изминалите шест години от съществуването на Фонда „Ин витро”, както е по-известен, беше изработен и приложен в действие ясен и прозрачен модел на кандидатстване, одобрение, финансиране и лечение на нуждаещите се пациенти. През този период в резултат на ефективната работа на Фонда и създаденото добро сътрудничество с лечебните заведения над 20 хиляди жени и двойки са получили възможност да се лекуват чрез ин витро процедура.

4000 бебета ин витро са родени за шест години!

"ВИА кънсалтинг" с гордост подкрепи ГОЛЯМОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ИН ВИТРО БЕБЕТА В БЪЛГАРИЯ!

Най-радостната новина обаче са данните, представените от д-р Мария Георгиева, директор на Центъра за асистирана репродукция, за броя на родените бебета по метода ин витро със средства от Фонда. За шест години по процедури, финансирани от Фонд „Ин витро”, 4000 бебета са донесли така чаканата радост за своите родители. В ситуация на демографска криза и отрицателен естествен прираст в България, това е една изключително добра новина.

Фонд „Ин витро” отпразнува своя рожден ден с празничен концерт-спектакъл под надслов „Голямото преброяване на бебета ин витро”. Съорганизатори на събитието бяха Фондация „Искам бебе” и Сдружение „Зачатие”. Радина Велчева и Стефка Сарафова, председатели на двете пациентски организации, бяха и специални водещи на празничния концерт.

"ВИА кънсалтинг" благодари на всички партньори в организацията на това радостно за всички ни събитие: "Победа" Бургас", "Лактима" ЕАД, ГОТО джулъри енд дайъмъндс, "Кокона", "Мустела", "Витанеа", но най-вече на "ИСКАМ БЕБЕ", "ЗАЧАТИЕ"  и на Фонда за асистирана репродукция за доверието към нас.

И дано се раждат повече деца! В България!

 

×

БОЖАНА ДИМИТРОВА КАУЗА РАДИОЖУРНАЛИСТ

В навечерието на своята 80 - годишнина БНР представи премиерно книгата на доц.д.н. Ивайло Христов  „Божана Димитрова кауза радиожурналист“.
„Всички ние имахме необходимостта да си припомним значението на каузата радиожурналист. Представянето на книгата е един блестящ начин да направим това. Защото Божана Димитрова защитава и брани тази кауза, живее с  нея, бори се за нея“, каза г-н Радослав Янкулов - Генерален директор на БНР, по време на тържествената вечер в Първо студио на обществената медия. 
Доц. Ивайло Христов, който е преподавател в УНСС по „История на българската журналистика“ и „Народопсихология“, повече от две години убеждава Божана Димитрова за  значението и необходимостта от написването на тази книга. „Божана Димитрова е гласът на моето детство, на покойните ми родители, на къщата, в която съм живял, на един свят, който се е стопил и вече едва-едва мъждука. Изключително щастлив съм, че тя прие и днес книгата е факт“, споделя  ИвайлоХристов.
Авторът проследява четвъртвековната история на легендарното и обичано предаване „Разговор с вас“,  чрез интервюта на  колеги журналисти, ученици и събеседници на легендарната Божана Димитрова.

„Книгата може да бъде разглеждана и като най-дългото интервю дадено от златния глас на Радиото“, разказва редакторът Мария Стефанова. „Разговор с вас“ е първото ток-шоу в българския радиоефир. Книгата на Ивайло Христов е документален разказ с много разказвачи, които пресъздават от първо лице историята  на „Разговор с вас“ през годините. Лили Маринкова, Ана Мария Тонкова, Светла Петрова, Кеворк Кеворкян, Петко Георгиев  говорят за свободата на изразяване и каузата на радиожурналиста. Книгата представя и оценката на доайена на българската радиожурналистика проф. Веселин Димитров, за ролята и следата, която оставиха във времето предаването „Разговор с вас“ и водещата Божана Димитрова“, обобщава Мария Стефанова.
„Голямата магия на радиото и неговата сила се дължи на факта, че то е сбор от съмишленици, които трептят на една вълна. Аз благодаря на всички хора, с които работих в продължение на 40 години - половината от онези светли 80 години на Българското национално радио. Две години и половина се съпротивлявах и се съмнявах дали има нужда от тази книга. Когато Ивайло Христо ми показа събраните 40 интервюта, отзиви, оценки  - аз се съгласих. От сърце благодаря на хората, които написаха книгата и помогнаха за нейната реализация. БНР е първата, единствена и най-силна медия. Всички ние от Българското национално радио имаме самочувствието да празнуваме и да се изправим пред България, защото ние даваме на страната ни толкова много. Националното радио има право, като властелинът на ефира, да бъде българският светилник“, развълнувано заяви Божана Димитрова.

По време на събитието, което се превърна и в бенефис в чест на златния глас на БНР – Божана Димитрова, прозвучаха отново сигналите на предаването, гласът на проф. Веселин Димитров, приветствия от Лили Маринкова и сърдечни пожелания от водещия на вечерта г-н Калин Катев, член на УС на БНР. Премиерата на книгата се превърна в емоционален „Разговор с вас“, който бе израз на уважението и обичта на всички присъстващи към дългогодишния професионален път на Божана Димитрова и приноса й за развитието на най-старата електронна медия у нас – Българското национално радио – „Властелинът на ефира“.

×

Таласемията в репродуктивната медицина

4 деца с диагностицирана таласемия майор през 2014 година
Научна конференция „Таласемията в репродуктивната медицина”

През 2014 година са диагностицирани 4 деца с рядкото заболяване на кръвта таласемия майор. Симптомите на болестта се проявяват след осеммесечна възраст на детето, което затруднява откриването  веднага след раждането. Децата са родени от здрави родители, които са само носители на гена и не подозират за това, защото не развиват болестта. Данните бяха изнесени по време на  научна конференция „Таласемията в репродуктивната медицина”, която се проведе на 6 декември т.г. в София и се организира от фармацевтичната компания MSD – „Мерк Шарп и Доум” - България. Целта на форума бе да се запознаят хематолозите и акушер - гинеколозите с новостите в превенцията и лечението на това рядко заболяване.
През тази година у нас се родиха и първите здрави деца от майки страдащи от най-тежката форма - таласемия майор, което се счита за изключителен успех в репродуктивната медицина. Проблем обаче остава раждането на болни деца от здрави родители, които не са подозирали, че са носители на гена на таласемията. Това прави скринингът през първия триместър на бременността от изключително значение, смятат акушер-гинеколози. Кръв¬ни¬те тес¬то¬ве, се¬мей¬ни¬те ге¬не¬тич¬ни из¬с¬лед¬ва¬ния и кон¬сул¬та¬ции мо¬гат да по¬ка¬жат да¬ли чо¬век има та¬ла¬се¬мия или е само но¬си¬тел на гена. Ран¬на¬та ди¬аг¬но¬за е важ¬на, за да може ле¬че¬ни¬е¬то да пред¬па¬зи от ус¬лож¬не¬ния.

Според статистически данни в страните от Средиземноморския район, сред които е и България, носители на гена са 2.5% от населението. Често хората не подозират за това и ако и двамата родители са носители на гена, има голяма вероятност да се роди болно дете.
В същото време у нас расте и броят на болните от най-тежката форма на болестта - таласемия майор. Тази година техният брой е 291 души, а през миналата 283.
Та¬ла¬се¬ми¬я¬та е теж¬ко за¬бо¬ля¬ва¬не, което се предава само по наследство и се характеризира с не-въз¬мож¬ност¬та на кос¬т¬ния мо¬зък да про¬из¬веж¬да ка¬чес¬т¬ве¬ни чер¬ве¬ни кръв¬ни тел¬ца. Има два вида таласемия, единият е таласемия минор - при него пациентът е получил дефектен ген от единия родител, а другият му родител е здрав. В този случай заболяването протича по-леко или симптоми може дори да липсват. При таласемия майор болният е получил и от двамата си родители дефектен ген за синтез на хемоглобин. Тези  пациенти имат по-нисък хе¬мог¬ло¬би¬н и се нуждаят от кръвопре¬ли¬ва¬не на все¬ки 20 дни. Често обаче, недостигът на кръв и кръвни продукти в хематологичните центрове влошава състоянието на болните. Проблемите се задълбочават най-вече по празниците, когато се събират много почивни дни, сподели Драгомир Славев - председател на Организацията на таласемиците в България.

×

Българският фармацевтичен съюз връчи за пръв път годишните си стипендии на студенти по фармация

~~На официална церемония на 30 октомври 2014 г. в София бяха връчени годишните стипендии за студенти за образователно-квалификационна степен „магистър“ в професионално направление „Фармация” на Българския фармацевтичен съюз. Инициативата се провежда за първа година и e в навечерието на Деня на будителите. Тя си поставя за цел да насърчава и подпомага талантливи млади фармацевти в академичния и професионалния им път.

Всеки от четиримата наградени студенти получи сума в размер на 1000 лв. от фонда за дарения, учреден от БФС специално за случая. Стипендиантите Николай Денков, Даниела Иванова и Оксана Рамирес от МУ-София и Мая Радева от МУ-Варна бяха избрани сред множество кандидатури от специално сформирана комисия. Освен на база отличен успех и препоръки от хабилитирани преподаватели, бъдещите млади фармацевти бяха оценявани и за активността си и интереса към съсловния живот на колегията. Повечето от тях разработват публикации, участват в симпозиуми, конференции, стажове и доброволчески инициативи.

×

Проект SEE_INNOVA

Столичната община Ви кани на
СРЕЩА
между предприемачи, бизнесмени, инвеститори и
млади изследователи,
които ще представят отличените проекти,
свързани с независимия живот на възрастните хора по схема
„Проблясъците на гения“ за представяне на иновационна идея

Заповядайте в
Центъра за международни срещи „Хелмут Бьоме“, в Техническия университет в София
бул. "Климент Охридски" 8
30 септември 2014 г. (вторник), 11.00 ч.

Проект SEE_INNOVA („Взаимодействие на местните власти за прилагане на нови технологии за независим живот на възрастните хора”) е финансиран по Оперативна програма Югоизточна Европа на ЕС. Проектът е с продължителност 14.12.2012 – 31.12.2014 г. Столична община е партньор в проектния консорциум, съвместно с представители на регионални власти и организации от  Италия – водещ партньор, Австрия, Гърция, Унгария и Румъния, както и представители на три страни извън Европейския сьюз – Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия.

Проектът се фокусира върху ролята на местните власти за подобряване ефективността на политиките за регионално развитие за осигуряване на независим живот на възрастните чрез стимулиране на иновациите в съответствие с целите на стратегията „Европа 2020” за икономическа модернизация и повишена конкурентоспособност. Целта на проекта е, след идентифициране нуждите на възрастните хора, да обедини усилията на ключови играчи от различни сектори за разработване и прилагане на интелигентни технологии в сектора.

 

×

"Златна липа" за Джанини

За церемонията по откриването на МФФ "Златната липа" на 31 май 2014 специално пристига италианският актьор и режисьор  Джанкарло Джанини. Той е един от най-обичаните италиански актьори, успял да пресъздаде богата палитра от образи и герои - от обикновен работник до мафиотски бос, от комедия до драма, рецитирайки с непринуденост на различи италиански диалекти. Джанини се снима в редица холивудски продукции и е официален дубльор на Ал Пачино (италианският глас на Ал Пачино през последните 20 години). По време на цялата си кариера, той е заставал зад камерата само веднъж, преди 20 години с „The Numbers Game“. Съвсем скоро се върна в ролята на режисьор с филма „Комарджията, който няма да умре“. Тази лента с режисьор Джанкарло Джанини откри второто издание на фестивала за ново европейско кино „Златната липа“ 2014-та.
Най-престижната награда на филмовия фестивал e „Златна липа“ за цялостен принос към киното. Първият носител на този приз е голямата българска актрисата Мария Статулова. А за 2014-та с приза е удостоен актьорът и режисьор от Италия Джанкарло Джанини. Той засади своята липа в алеята на златните кино липи в Стара Загора.

×

Побратимяване на градовете Монтана и Нови Лигуре, Италия

Семейството на побратимените градове на Монтана прие най-новия си член  - Нови Лигуре в област Пиемонте, Италия благодарение на проекта «Монтана: бизнес при открити врата”. Партньорството беше замислено и осъществено като възможност за прилагане на италианския опит за стимулиране на предприемачеството на българска територия.
«Монтана: бизнес при открити врата” направи възможно  побратимяването на Монтана и Нови Лигуре след проведените икономически проучвания в двете общини и разменените бизнес посещения. Проектът разшири бизнес хоризонтите  и създаде условия за представителите на различните бизнеси, браншовите организации и местните власти в България и Италия да се възползват от опита на партньорите. Същността на проекта „Монтана: бизнес при открити врата” бе пренасяне на опит от областта Пиемонте, Италия, сближаване на двете общини Монтана и Нови Лигуре и осъществяване на връзки между местните власти и местните предприемачи.

Тържествената церемония се състоя в гр. Монтана на 8 юли 2014 година. Меморандумът за разбирателството беше подписан от кмета Златко Живков и Енцо Гарасино (ENZO GARASSINO), пълномощник на кмета на Нови Лигуре Рокино Мулиере (ROCCHINO MULIERE).
 

×

„Приятелите на Зипи“ – проект за работа с деца срещу насилието

В 12 столични училища през септември ще бъде реализиран проектът „Приятелите на Зипи“, в който ще участват деца от предучилищни паралелки. Целта му е да помага на подрастващите още в ранна възраст /5-7 години/ да разпознават чувствата си и да се справят с емоционални кризи. Това заяви по време на днешната пресконференция за представянето на проекта Мария Чомарова, изпълнителен дироктор на Фондация „ Асоциация Анимус” , която осъществява пилотно проекта в България.
 „Приятелите на Зипи“ е училищна програма с доказана ефективност в превенцията на насилието и агресията в училището, която работи в 28 държави. У нас тя се провежда с подкрепата на Столична община и Министерството на образованието и науката, като се финансира по програма за подкрепа на неправителствените организации (НПО) в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП) 2009- 2014г. Оператор на програмата е Институт ”Отворено общество” -  София и Фондация ”Работилница за граждански инициативи” .
Програмата «Приятелите на Зипи» се осъществява в рамките на 24 урока и е изградена от поредица илюстровани разкази за насекомото  «пръчица», наречено «Зипи» и група деца, които му помагат да се справи в различни ситуации въпреки своята «уязвимост».Децата слушат и обсъждат проблемите от разказите и участват в забавни дейности /рисуване, ролеви игри/. В средата на тази година децата преминали през програмата в световен мащаб ще достигнат 1 милон, сподели  Карълайн Игър - програмен директор на благотворителната, независима организация: "Partnership for children", носител на авторските права на програмата "Приятелите на Зипи“.
Държавните образователни изисквания са ориентирани към академични резултати, за това този проект е интересен, защото създава среда за развитие на детската личност и придобиване на емоционална култура, смята Ирена Димитрова - Директор на Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм" към Столичната община.
 

×

Международен филмов фестивал "Златната липа" 2014

Международният филмов фестивал “Златната липа” е престижен форум на най-добрите нови европейски филми. Фестивалът се провежда за първи път през юни 2013 година в града на липите Стара Загора, а негов създател и директор е българският кинорежисьор Магдалена Ралчева.

Второто издание на кинофорума ще се проведе от 31 май до 4 юни 2014 година отново в Стара Загора. 34 са новите европейски ленти, които ще бъдат показани в града на липите от 14 европейски държави. 9 са филмите в конкурсната програма от  Полша, Унгария, Белгия, Естония и други. България ще участва в конкурса с филма „Аз съм ти“  на режисьора Петър Попзлатев, по сценарий на Владимир Ганев, Стефан Коспартов, Мирела Иванова. 

Международното жури на тазгодишния фестивал за ново европейско кино ще се оглавява от Людмила Дякова, български кинокритик, завършила „Кинознание“  във ВИТИЗ "Кр. Сарафов", главен редактор на сп. "Кино" и член на Съюза на българските филмови дейци.
За церемонията по откриването на 31 май специално пристига италианският актьор и режисьор  Джанкарло Джанини. Той е един от най-обичаните италиански актьори, успял да пресъздаде богата палитра от образи и герои - от обикновен работник до мафиотски бос, от комедия до драма, рецитирайки с непринуденост на различи италиански диалекти. Джанини се снима в редица холивудски продукции и е официален дубльор на Ал Пачино (италианският глас на Ал Пачино през последните 20 години). По време на цялата си кариера, той е заставал зад камерата само веднъж, преди 20 години с „The Numbers Game“. Съвсем скоро се върна в ролята на режисьор с филма „Комарджията, който няма да умре“. Тази лента с режисьор Джанкарло Джанини ще открие тазгодишният фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2014-та.
Най-престижната награда на филмовия фестивал e „Златна липа“ за цялостен принос към киното. Първият носител на този приз е голямата българска актрисата Мария Статулова. А за 2014-та с приза ще бъде удостоен актьорът и режисьор от Италия Джанкарло Джанини. Той ще засади своята липа в алеята на златните кино липи в Стара Загора. 

Международният филмов фестивал „Златната липа“ събира в града на липите популярни български актьори, както и режисьори, продуценти, артисти, сценаристи, автори на музика за филми от цяла Европа.

Целта на Международния филмов фестивал „Златната липа“ е да популяризира съвременното и качествено европейско кино, да положи основите на традиция за утвърждаване на кинофорума „Златната липа“ като млад по дух фестивал, но с амбиции и потенциал да заеме достойното си място сред останалите кино фестивали в България и Европа.

×

Европейски проект „Монтана: бизнес при открити врата”

Европейски проект „Монтана: бизнес при открити врата” 

 „Монтана: бизнес при открити врата” предвижда пренасяне на добри иновативни практики  за стимулиране на предприемачеството и развитието на малкия и среден бизнес от община Нови Лигуре, Италия в община Монтана. Проектът е на стойност 187 349,70 лв. по договор BG 051 PO001-7.0.07-0158-C0001, и се осъществява от „ВИА Кънсалтинг” в партньорство с община Монтана и италианската фирма „Апунти”, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Основната цел е стимулиране на предприемачеството и развитието на малкия и среден бизнес в двата региона чрез реорганизиране и засилване на информационния обмен и контактите между представители на малкия и среден бизнес, браншови организации и местната власт.

Същността на проекта „Монтана: бизнес при открити врата” е пренасяне на опит от областта Пиемонте в Италия, където се провежда социално- икономически експеримент наречен „Дистрето Новезе”. Той представлява неформално сдружение на местната власт и местния бизнес, Търговската камара и браншовите организации. Инициативата «Дистрето Новезе» обхваща десет малки общини около главния град Нови Лигуре. Целта е да се подпомогне развитието на микро, малкия и среден бизнес чрез стимулиране на туризма и бизнеса, предлагащ свързаните с него услуги, като по този начин се съдейства за създаване на нови работни места и подобряване на социално-икономическата обстановка като цяло. 

Общините Монтана и Нови Лигуре имат сходни черти - далеч са от основните туристически потоци и без големи промишлени предприятия. Община Нови Лигуре не само ще подкрепи реализирането на иновативния проект, но и се включи в неговата реализация и устойчовост. По
проектните дейности  през ноември  2013 г. делегация от община Монтана посети италианските партньори и се запозна с иновативните практики от  „Дистрето Новезе”. Делегация от Нови Лигуре пристигне в град Монтана от 6 до 9 юли 2014. Чрез размяната на посещения на представители на целевите групи от двата региона проектът съдейства за развитието на предприемачеството, бизнеса, човешките ресурси и икономическия потенциал, с цел създаване на благоприятни условия за привличане на инвестиции и туристи .

Резултатите от успешното реализиране на проекта в община Монтана могат да бъдат основа за разширяване обхвата на тази инициатива с включване на други общини на територията на България. Наред с това, проектът постави началото на едно изключително ценно партньорство, което ще бъде база за по-нататъшно икономическо сътрудничество и бъдеща съвместна работа  в различни сфери на социалния, културен и обществен живот в двете общини. С разменените по проекта добри практики в сферата на туризма и предприемачеството, ще се надгради постигнатото по други проекти, реализирани от община Монтана и ще се създадат условия за устойчивост на постигнатите резултати.

Резултатите са повече от очакваните:  освен инвестиции, бизнес и туристи градовете Монтана и Нови Лигуре се побратимиха. Тържествената церемония се състоя в гр. Монтана на 8 юли 2014 година. Меморандумът за разбирателството беше подписан от кмета Златко Живков и Енцо Гарасино (ENZO GARASSINO), пълномощник на кмета на Нови Лигуре Рокино Мулиере (ROCCHINO MULIERE).

×

Български фармацевтичен съюз

Юбилейно тържество на проф. Евгений Минков

Българският фармацевтичен съюз награди със златна значка и почетна грамота за Особен принос към фармацевтичното съсловие професор Евгений Минков по случай 80-годишния му юбилей. Отличието бе връчено лично от председателя на Съюза професор Илко Гетов на специално тържество, организирано но „ВИА кънсалтинг“ на 18 септември 2013 г. Събитието бе уважено от представители на фармацевтичната академична общност и фармацевтичното съсловие. Сред гостите бе и заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, както и  доц. Атанас Щерев, който припомни изключителния принос на професор Минков в изработването на редица закони, свързани с фармацията и здравеопазването у нас.

Професор Евгений Минков е първият доктор на науките по фармация у нас. През 1985 г. прави първия в България докторат по фармация, а година по-късно е хабилитиран като професор. Бил е 15 години ръководител на Катедра по технология на лекарствените средства, дългогодишен заместник декан и един мандат декан на Фармацевтичния факултет. Има над 150 научни публикации, два учебника и ръководства за практически упражнения на студенти. Два мандата е председател на Управителния съвет на Съюза на фармацевтите в България (СФБ), чийто приемник е Българския фармацевтичен съюз. 

×

Европейски награди за бизнес

„Европейски награди за бизнес“ 2013/2014 – Български номинации

Конкурсът „Европейски награди за бизнес“ се организира от 2007 г. на територията на 35 страни от Европа под патронажа на Европейския комисар по търговия Карл Де Гухт. Конкурсът има за цел да насърчава успехите и иновациите на европейските компании от всички икономически сектори, независимо от тяхната големина и опит на пазара, както и да стимулира развитието на силна европейска бизнес общност. 

Европейските награди за бизнес са отлична възможност за изява, обмяна на добри практики, създаване на бизнес контакти и бъдещи партньорства. Компанията RSM International (един от световните лидери в предоставянето на одит услуги, управленско, финансово и данъчно консултиране) е основен спонсор на инициативата. 

RSM Bulgaria e организатор на българските номинации на конкурса „Европейски награди за бизнес“. Целта на събитието е да представи номинираните български компании, същността на проекта „Европейски награди за бизнес“ и ползите от него за българския бизнес. 

„ВИА кънсалтинг“ работи активно с пресата, планира и организира събитието под ръководството на RSM Bulgaria и то получи широк медиен отзвук.  

×

Третото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee

В престижното състезание през пролетта на 2013 г. бяха привлечени за участие повече от 5500 ученици от 236 училища в България благодарение на усилията на организаторите „Корпус за образование и развитие – КОР ПлюС“ и с подкрепата на фондация „Америка за България“.

Spelling Bee е състезание, при което състезателите “спелуват”, т.е. произнасят думи на английски език буква по буква. Подготовката и участието в състезанието стимулира интереса на учениците към английския език, помага им да подобрят правописа и да обогатят речниковия си запас от английски думи, както и предоставя на учителите иновативен подход за преподаване на английска лексика и граматика в средния курс на обучение.

Състезанието е насочено изключително и само към ученици от 4 до 7 клас, на възраст между 9 и 14 години, от всички общински и държавни училища в страната. То се провежда в три етапа: училищен, регионален и национален, а за финалистите беше организиран едноседмичен летен езиков лагер в Банско.

„ВИА кънсалтинг“ работи с местните и национални медии по отразяването на всички кръгове на състезанието, осигури медийните партньорства на Българската национална телевизия и „Дарик радио“ за пълно медиийно покритие по време на цялото състезание.

×

Медийна кампания за подпомагане семейства с репродуктивни проблеми

Фондация "Искам бебе"
Сдружение "Зачатие"
Център "Фонд за асистирана репродукция" към Министерство на здравеопазването

„ВИА кънсалтинг“ изпълнява дългосрочен информационен демографски проект. Работи съвместно с фондация „Искам бебе“, със сдружение „Зачатие“, както и провежда  информационни събития  с участието на центъра „Фонд за асистирана репродукция“ към Министерство на здравеопазването.

В края на миналата година (2012) с промени в Закона за здравното осигуряване финансирането на Фонда за асистирана репродукция, чрез който се подпомагат семейства с репродуктивни проблеми да имат собствено дете, беше прехвърлено от здравното ведомство към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). От началото на 2013 здравната каса пое финансирането на инвитро процедурите, но това се оказа неуспешна и тромава практика.

Заедно с фондация „Искам бебе“ и  сдружение „Зачатие“, „ВИА кънсалтинг“  пое информационната медийна кампания и резултатът не закъсня - бюджетът за инвитро процедурите  отново се върна към Министерството на здравеопазването (МЗ).

Демографските проблеми, нулевият прираст, асистираната репродукция, майчиното и детското здравеопазване са във фокуса на нашата работа и също така са предмет на дългосрочната информационна кампания.

×

10 години www.zachatie.org

10 години www.zachatie.org 

Първият и единствен информационен портал за репродуктивно здраве и стерилитет на български език - www.zachatie.org вече 10 години помага на двойки, тръгнали по трудния път до своя рожба. „ВИА кънсалтинг“ организира специално събитие по повод 10-годишнината на сайта с празнична торта, весело настроение и много игри. Най-голямата изненада бяха първите ученици на  „Зачатие“.   

Порталът www.zachatie.org стартира през 2003 г. Освен богата и непрекъснато обновяваща се библиотека с актуални медицински и образователни материали по темите на репродуктивното здраве, справочник с координати на клиники и специалисти в България и чужбина, порталът www.zachatie.org представлява и уникална общност за взаимопомощ и емоционална подкрепа на хора с репродуктивни проблеми посредством тематичните форуми към него. 

През 2004 г. успехът на информационния портал www.zachatie.org естествено води до създаването на сдружение „Зачатие” - първата неправителствена организация на пациентите с репродуктивни проблеми в България, а www.zachatie.org се превърна в официален сайт на организацията. Благодарение на работата на сдружение „Зачатие“ и www.zachatie.org са направени редица  законодателни промени в България, касаещи въпросите на репродуктивното здраве. 

През пролетта на 2013 г. по инициатива на сдружение „Зачатие“ и фондация „Искам бебе“ Институтът за социални изследвания и маркетинг МБМД проведе първото национално изследване на репродуктивните проблеми в България. Скрининговото проучване обхваща 727 души в активна възраст между 23 и 50 години. Данните показват, че над 145 000 двойки у нас имат репродуктивни проблеми. Българите, които не знаят как да разрешат своите проблеми и къде да потърсят помощ са между 360 000 и 500 000 души. Приблизително 30 000 са опитали да разрешат проблема си чрез самолечение, 4 на 100 казват, че проблемът е чисто психологически и че не е необходима медицинска помощ. 

×

Третото национално състезание по творческо писане на английски език

Състезанието е създадено, за да насърчи българските ученици да мислят творчески, да пишат и се забавляват на английски език.
В него могат да участват ученици от 6-ти до 12-ти клас, които учат английски език в държавни и общински училища. Състезанието е разделено по възрастови групи, и темите и изискванията на есетата са различни, в зависимост от възрастта на учениците.

В деня на състезание в рамките на един час участниците пишат есе на английски език по една от зададените интересни теми, например „Ако имахте възможност да елиминирате един звук в света, какъв звук бихте елиминирали?”, „Какво бихте направили с милион дини?” или „Какво щеше да е различно в света, ако всички говореха един и същ език?”. Учениците пишат, без да използват речници, учебници и други ресурси и се оценява предимно творчеството и оригиналността, а не граматиката.

Регионално жури от англоговорящи, но поне един с английски като майчин език, оценява есетата, а най-добрите се изпращат на национално жури, което избира трите най-добри работи от всяка възрастова група.
Българското състезание по творческо писане се провежда за първи път през 2011 г. , а през 2013 г. повече от 4000 ученици от над 100 училища в страната участваха със свои есета.

„ВИА кънсалтинг“ работи активно по популяризирането и информираността за състезанието, по организацията и координацията на работата на националното жури.

×

Софийска вода

24 юни 2013 г.

„Софийска вода” отбелязва традиционно празника Еньовден в столичната Ботаническа градина

   

Традиционно на празника Еньовден, „Софийска вода” кани столичани в сърцето на София – Университетската ботаническа градина, за да отбележи празника на слънцето, билките и водата. Сред многообразието на повече от 2000 ароматни растения, лековити билки и уникални дървесни видове, софиянци научават историята на древните традиции, характерни за този ден, за силата на слънцето и значението на водата за природата и хората. Според вярванията на Еньовден водата в реките и кладенците е лечебна, защото на изгрев в нея се е окъпало слънцето.

17 септември 2012 г.

Воден парк в Борисовата градина

   

Ежегодно в един от най-знаковите дни в календара на столицата - Денят на София, „Софийска вода“ представя на обществеността дейността си чрез различни активности, свързани с поддръжката на мрежата, качеството на водата и опазването на природата. Компанията кани софиянци в импровизиран воден парк, където те научават интересни факти за водата, опазването й, както и пестеливото й разходване. Експонира се специален музей на открито, арт инсталация за пътя на водата, водни игри за децата и други.

 

10 май 2012 г.

Пилотен проект на Столична община и „Софийска вода” АД за ремонтиране и възстановяване на обществените чешми в София.

   

През октомври 2011 г. бе поставено началото на съвместния пилотен проект между Столична община и „Софийска вода” АД за ремонтиране и възстановяване на обществените чешми в София. През есента на 2011 г. чешмата встрани от НХГ бе зазимена със специална конструкция, изработена в стил „стрийт арт”. На събитието през май 2012 г. конструкцията бе отстранена и чешмата бе пусната за пролетно-летния сезон.

 

На 19 октомври 2011 г.

Старт на съвместен пилотен проект между Столична община и „Софийска вода” АД за ремонтиране и възстановяване на обществените чешми в София.

   

Чешмата зад Националната художествена галерия бе зазимена чрез „арт-опаковане“. Тя бе покрита от специална конструкция в стил „стрийт арт” и е първата стъпка към промяната на облика на обществените чешми. Символично бе спазена старата софийска традиция, градските чешми да се зазимяват, като се покриват с дървени къщички.

 

15 и 16 юли 2011 г.

Ежегодна кампания „Утоли жегата”

   

Всяка година в най-горещите юлски дни, наречени „горещници“, „Софийска вода” предлага на възлови места в София свежа чешмяна вода на столичани в специални еко чаши, а мобилна лаборатория прави тестове за качеството на водата.

×

Международен филмов фестивал “Златната липа”

Първо издание на Международния филмов фестивал “Златната липа”

Стара Загора, 1–5 юни 2013 г.

Комуникационна кампания

Дебютното издание на Международния филмов фестивал „Златната липа“ се проведе от 1-ви до 5-ти юни 2013 г. в град Стара Загора. Инициатор, създател и директор на форума е кинорежисьорът Магдалена Ралчева. Програмата на кинофорума включваше 31 заглавия от 14 европейски страни. Председател на международното жури бе уважаваният кинокритик проф. Вера Найденова. Събитието събра в града на липите десетки популярни български актьори, както и редица артисти, режисьори, продуценти, сценаристи, автори на музика за филми от цяла Европа. 

Целта на Международния филмов фестивал „Златната липа“ е да популяризира съвременното и качествено европейско кино, да положи основите на традиция за утвърждаване на кинофорума „Златната липа“ като млад по дух фестивал, но с амбиции и потенциал да заеме достойното си място сред останалите кино фестивали в България и Европа.

„ВИА кънсалтинг“ осигури цялостно медийно покритие, разкри на място пресцентър, съдейства за планиране, организиране и провеждане на официалните церемонии по откриването и закриването на фестивала, както и на съпътстващите културни събития. Цялостното информационно обслужване допринесе за издигане авторитета на „Златната липа“ и популярността му не само в Стара Загора, но в страната и чужбина.

×

Фотофиеста

"Фотофиеста" е най-голямото фотографско събитие и се провежда ежегодно в началото на месец септември във ваканционно селище “Лозенец”от 2002 година. Форумът събира фотографи от всички възрасти, както и гости от чужбина. Колекцията от номинирани фотографии се експонира всяка година през месец февруари в София в галерията на ул. „Шипка“ №6. Сред многобройните теми, които попадат във фотообектива на участниците са природата и белезите, които оставя върху нея цивилизацията. Успоредно с фотосеансите, традиционно участниците се включват и в акциите по почистване на различни плажове.

„ВИА кънсалтинг“ съдейства за организацията и цялостното медийно обслужване на този значим фотографски пленер през 2003, 2004, 2005 и 2006. Традиционно добрите връзки с нетрадиционното общество на фотографите в България продължават да се развиват с по-кратки информационни събития през годините след 2006-та.

В пленера могат да участват всички фотографи -  любители и професионалисти. Основният конкурс е за цветна фотография и е в два раздела -  за конвенционална и за дигитална фотография, със свободно избрана от участниците тема. Участниците могат да покажат своите умения и в черно-бялата фотография.

В рамките на проекта "Фотофиеста" през годините се проведоха и детски конкурси, както и много съпътстващи събития, като демонстрация на бодиарт, графити и дървопластика. 

×

Бебе на годината

“Бебе на годината” е уникален проект за България. Идеята се ражда още през 1999 година, когато за първи път от последните 10 години демографският проблем е поставен във фокуса на общественото внимание. Тогавашният изпълнителен директор на списание “9 месеца” д-р Антония Григорова прави първите стъпки за разгласяване на идеята за избор на бебе на годината. 

Това е обществена кампания и през годините традиционно е подкрепяна от обществените и всички търговски медии, за които демографският прираст има значение.

„ВИА кънсалтинг“ работи повече от 10 години по демографските проблеми на страната. Съдейства за промените на репродуктивните нагласи в обществото, подкрепя работата на правителствените и неправителствените институции за подобряване на майчиното и детското здравеопазване.

През 2001 година в България са родени 68 180 деца, през 2008 г. са регистрирани 78 283 родени деца, а през 2012 броят им е рекордно нисък - 63 888 бебета, според данни на Националния статистически институт.

„ВИА кънсалтинг“ ще продължава да работи за кампанията „Бебе на годината“, тъй като приема за свой дълг и приоритет да информира, алармира и съдейства за подобряване на основните демографски показатели в България. 

×

Съюз на българските читалища

Медийно отразяване на събитията във връзка със 100 годишния юбилей на Съюза на българските читалища през 2011г., включващи гала спектакъла "Българският пламък" в зала 1 на НДК, 32-ят юбилеен извънреден конгрес на организацията, специална церемония в ритуалната зала на Президентството за награждаване с почетен знак на видни читалищни дейци и на председателя на Съюза на българските читалища Николай Дойнов.

×

Съюз на българските художници (СБХ)

Нормативни недоразумения, заложени преди повече от 40 години,  застрашиха съществуването на Съюза на българските художници (СБХ). От десетилетия СУ „Св. Климент Охридски“ оспорваше ползването на сградата на ул. „Шипка“ 6, проектирана и построена от СБХ като галерия. За софиянци „Шипка“ 6 винаги е била символ на СБХ.

През 2010 и 2011 година „ВИА кънсалтинг“ прие да подготви и изпълни информационна кампания и широка публична дискусия за връщането на „Шипка“ 6 на художниците. Поредица от срещи, пресконференции и дискусии доведе до положително развитие през месец септември 2011 година.

Правителството прехвърли безвъзмездно правото на собственост върху галерията на сдружение „Съюз на българските художници". Със същото решение Министерският съвет обяви имота за частно-държавна собственост.

Съюзът на българските художници благодари и на ректора на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ професор Иван Илчев за неговата добронамереност и активна позиция при решаването на спора. Най-старото висше училище в България, получи  като компенсация сградата на професионалната гимназия по механо-електротехника на бул. „Александър Стамболиийски“.

Съюзът на българските художници, една от малкото професионални организации, която от 1989 г. се издържа от собствени приходи, продължи свободно да изпълнява национално отговорната си политика в областта на изобразителните изкуства.

×

Националната кампания в подкрепа на българите, боледуващи от астма и мирен протест

Асоциацията на българите боледуващи от астма (АББА) взе решение за провеждане на национална кампания заради влизането в сила през 2003 година, на новата Реимбурсна листа на НЗОК, в която няма пълно заплащане на нито един медикамент за лечение и контрол на бронхиалната астма.

Екипът на „ВИА кънсалтинг“ потърси за съмишленик обществото и постави в неговия дневен ред проблемите на хората, страдащи от това заболяване. И тъй като пациентите не разполагат с работещ механизъм и с организиран подход, с който да повлияват процеса на изготвяне на списъка, такава кампания се оказа много навременна.

Националната кампания в подкрепа на българите, боледуващи от астма целеше да повлия процеса на подготовка на реимбурсния списък, като даде публичност  на проблема - жизненоважен за една голяма група от населението и провокира отговорните институции да преразгледат решението си. 
Заинтересованите страни  - Асоциацията на българите, боледуващи от асма, производители, вносители, дистрибутори на лекарствени средства си сътрудничиха в полза на обществения интерес по време на цялата кампания.

Една от най-силните фази на тази кампания беше организирането на мирен  протест пред сградата на българския парламент.  Стратегията и логиката на този протест доведе до положително развитие след срещата с комисията по здравеопазване в Народното събрание. 

„ВИА кънсалтинг“ ръководеше цялостното провеждане на кампанията и е автор на впечатляващите и запомнящи се дейности в подкрепа на АББА. Членовете на здравната парламентарна комисия например получиха живи рибки в пликове с вода. Наложи им се цял ден да се грижат за рибите, понеже подобно на болните от астма, свободното дишане е жизненоважно.